Φοιτητική ζωή στο Ρέθυμνο - ΙΙΕΚ GRANT - Ινστιτούτο Τεχνολογίας & Εκπαίδευσης

ENETIKO-LIMANI

“Δεν είναι απλά ένας τόπος όπου πηγαίνεις,. αλλά απ” όπου επιστρέφεις. Με τα μάτια γεμάτα ουρανό. Μόνο ουρανό. “

(Επιστροφή στο Ρέθυμνο, Στίχοι: Γιώργος Σταυριανός)

Γενικά

Το Ρέθυμνο είναι η πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού της Κρήτης. Βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού και το χαρακτηρίζει, μεταξύ άλλων, το ενετικό Φρούριο Φορτέτζα και η μήκους πολλών χιλιομέτρων παραλία στην καρδιά της πόλης. Αποτελεί έναν από τους πλέον δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς με μεγάλη επισκεψιμότητα Ελλήνων και ξένων τουριστών. Ιδιαίτερο χρώμα από το Σεπτέμβρη δίνουν και οι χιλιάδες ενεργοί φοιτητές που σπουδάζουν στην πόλη, προσθέτοντας έτσι «ζωή» σε μία πόλη που έτσι κι αλλιώς δεν σταματάει να κινείται ποτέ.

paralia

καφεΜετακινήσεις

Οι μετακινήσεις στο Ρέθυμνο δεν αποτελούσαν ποτέ πρόβλημα για κάποιον που κατοικεί στην πόλη. Αφενός, το μικρό -σχετικά- μέγεθος της πόλης κάνει τη μετακίνηση πολύ εύκολη με τα πόδια και αφετέρου οι πολύ συχνές αστικές συγκοινωνίες εξυπηρετούν παραπάνω από ικανοποιητικά τη μετακίνηση σε μέρη πιο μακρινά ή εντός της πόλης τις μέρες που βρέχει. Επιπλέον, στο μεγαλύτερο κομμάτι της πόλης υπάρχει δίκτυο ποδηλατοδρόμων προσθέτοντας άλλη μία επιλογή στο κομμάτι της μετακίνησης. Φυσικά υπάρχει πάντα η επιλογή ενός μεταφορικού μέσου όπως το μηχανάκι για ακόμα πιο γρήγορη πρόσβαση σε κάθε γωνιά της πόλης. Γενικά το Ρέθυμνο προσφέρει πολλές επιλογές μετακίνησης, που σε κανένα σημείο δεν προβληματίζει τον κάτοικο ή τον επισκέπτη αυτό το κομμάτι της καθημερινότητας.

 

μαιστρος

Διαμονή

Εξαιτίας του μεγάλου πλήθους φοιτητών στο Ρέθυμνο υπάρχει μεγάλη προσφορά σε ενοικιαζόμενα σπίτια, προσφέροντας πολλές εναλλακτικές για να επιλέξει κανείς που θα μείνει σύμφωνα με τις επιθυμίες του και τις δυνατότητές του. Το μόνο που θα πρέπει να έχει κάποιος στο μυαλό του, που θέλει να νοικιάσει σπίτι στο Ρέθυμνο, είναι να αναζητήσει σπίτι όσο γίνεται νωρίτερα. Η καλύτερη περίοδος είναι περίπου το τέλος Μαίου με αρχές Ιουνίου. Αυτό δεν σημαίνει ότι άλλες περιόδους δεν υπάρχει προσφορά αλλά περιορίζονται οι επιλογές.

monaco_grand_prix_cocktail_party-630x409

Φαγητό

Αν μπορεί κάποιος να πει κάτι με σχετική σιγουριά για το Ρέθυμνο αυτό είναι ότι οι επιλογές για φαγητό είναι παραπάνω από ικανοποιητικές. Από ψητοπωλεία μέχρι μικρά μαγαζιά με πραγματική σπιτική κουζίνα. Ακόμη και για τους πιο απαιτητικούς υπάρχουν πολύ αξιόλογα εστιατόρια με πολύ καλή κουζίνα συνδυάζοντάς τη με την όμορφη θέα που μπορεί να βρει κανείς σε πολλά σημεία της πόλης. Από αυτή την περιγραφή δεν θα μπορούσαν να λείπουν φυσικά και τα πάρα πολλά μεζεδοπωλεία-ρακάδικα της πόλης που προσφέρουν εκλεκτούς Κρητικούς μεζέδες σε προσιτές τιμές. Γενικότερα, η εύκολη μετακίνηση αλλά και η πληθώρα επιλογών αναφορικά με το φαγητό κάνουν πολύ εύκολη την αναζήτηση και κατ’ επέκταση την ανακάλυψη των γεύσεων στην πόλη του Ρεθύμνου.

DSC06469_w

Διασκέδαση

Η διασκέδαση στο Ρέθυμνο μπορούμε να πούμε ότι καλύπτει ένα ευρύ φάσμα επιλογών για την κάθε διάθεση. Από περιπάτους στα στενά της Παλιάς Πόλης και σύντομες εκδρομές έως διασκέδαση μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Οι πολλές καφετέριες προσφέρουν πολλές εναλλακτικές τόσο στο στυλ του μαγαζιού που ταιριάζει στον καθένα όσο και στις τιμές αλλά και το μέρος που εκφράζει καλύτερα τη διάθεση σας. Τα μεζεδοπωλεία- ρακάδικα δίνουν την επιλογή της διασκέδασης από νωρίς μέχρι όσο τραβάει η όρεξη σας.  Φυσικά εκτός από τα clubs που μπορεί να ανακαλύψει κάποιος υπάρχουν και πολλά μπαράκια για κάθε γούστο και από άποψη αισθητικής και μουσικών επιλογών. Επιπλέον, υπάρχουν και δύο κινηματογράφοι με τις τελευταίες ταινίες ενώ το καλοκαίρι λειτουργοί και ένα υπέροχο θερινό σινεμά για να δείτε τις ταινίες κάτω από τον έναστρο ουρανό. Σχετικά με τη διασκέδαση στο Ρέθυμνο μπορούμε να πούμε ότι η μόνη επιλογή που δεν έχεις είναι αυτή της ρουτίνας. Σχεδόν όλα έρχονται από μόνα τους όταν ανακαλύψεις κάθε πτυχή της νυκτερινής ζωής στο Ρέθυμνο.

ImageHandler

Αθλητισμός

Ο αθλητισμός στο Ρέθυμνο είναι καθαρά θέμα διάθεσης. Η πόλη προσφέρει πολλές δυνατότητες άθλησης με ποικιλία επιλογών. Υπάρχουν πολλοί χώροι σε διάφορα σημεία της πόλης για ελεύθερη άσκηση, όπως το τζόκιν στην παραλία του Ρεθύμνου ή στο δημοτικό κήπο της πόλης. Επίσης μπορείς να βρεις αρκετά ελεύθερα γήπεδα ομαδικών αθλημάτων όπως το μπάσκετ το ποδόσφαιρο, το beach volley κ.α. Επιπλέον το Ρέθυμνο έχει πολλά γυμναστήρια, αθλητικούς συλλόγους διαφόρων αθλημάτων και πολεμικών τεχνών. Ακόμα και το μεγάλο δίκτυο ποδηλατοδρόμων είναι μία πάρα πολύ καλή επιλογή άσκησης σε συνδυασμό με τη μετακίνηση. Θα μπορούσαμε να πούμε πως το Ρέθυμνο, στο κομμάτι της άθλησης, δεν σου αφήνει περιθώρια για… δικαιολογίες αλλά αντιθέτως σε «σπρώχνει»  να βγεις έξω και να φροντίσεις τον εαυτό σου.

 

Πολιτιστικές εκδηλώσεις

Στο Ρέθυμνο θα βρεις πολλές ευκαιρίες για παρακολούθηση ή/και συμμετοχή σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στην κορυφή αυτών θα βάζαμε το πανελληνίως γνωστό πλέον Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι το οποίο αποτελεί μία εμπειρία που πρέπει οπωσδήποτε να ζήσεις,  είτε σπουδάζεις στο Ρέθυμνο είτε μένεις μόνιμα. Φυσικά οι εκδηλώσεις δεν σταματούν στο Καρναβάλι. Τα πολιτιστικά δρώμενα στο Ρέθυμνο  καλύπτουν όλων των ειδών τις προτιμήσεις. Από συναυλίες μέχρι θεατρικές παραστάσεις και προβολές ταινιών από την κινηματογραφική λέσχη. Εκδηλώσεις με κέντρο την Κρητική παράδοση και την μακραίωνη ιστορία του νησιού. Το καλοκαίρι κορυφώνονται αυτές οι εκδηλώσεις με το θεσμό του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ Ρεθύμνου, όπου θα βρεις πολιτιστικές δράσεις σε κάθε γωνιά της πόλης ενώ στη θεατρική σκηνή του Φρουρίου της Φορτέτζας εναλλάσσονται οι παραστάσεις αρχαίου δράματος με σύγχρονες θεατρικές παραγωγές και συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο.

Ολοκληρώνοντας αυτή την περιγραφή, μπορούμε να πούμε πως η επιλογή του Ρεθύμνου ως τόπου σπουδών θα συνδυαστεί με ποικιλία εμπειριών και όμορφων αναμνήσεων. Η πόλη αυτή είναι σίγουρο πως θα γίνει συνώνυμη με τα πιο δημιουργικά, ανέμελα και ξέγνοιαστα χρόνια σας! Θα διαπιστώσετε πολύ σύντομα, κατά την παραμονή σας εδώ, ότι το Ρέθυμνο είναι μία μικρή πόλη για μεγάλα πράγματα!!

Με το καλό να ορίσετε!